Uczulenia skórne
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
informacje kobiety gotują
Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W tej chwili rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów na ogół występuje alergia na wyłonione towary spożywcze. Sporo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, powinny całkowicie odstawić wszelkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też monitorować reakcje dziecka wtedy, kiedy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub ewentualnie orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy też mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowe towary osobno oraz co parę dni. To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Jak najbardziej zasady te dotyczą też starszych osób, u których występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najporządniej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają właściwych zasad diety oraz nie jedzą mleka bądź też produktów zawierających orzechy.
Brak komentarzy