Gluten to wymagany składnik ludzkiego pożywienia.
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
wpisy strony polecane
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Oczywiście gluten dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a też wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Brak komentarzy