Gluten to potrzebny składnik ludzkiego jedzenia.
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
kobiety olawa
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, jaką na ogół możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To przykre, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać towary, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać stereotypowego pieczywa a także wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Wypada niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!
Brak komentarzy