Gluten to niezbędny czynnik ludzkiego pożywienia.
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
serwis katalog alpha
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą przeważnie jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak najbardziej gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać produkty, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a też wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Brak komentarzy