Gluten to potrzebny element ludzkiego pożywienia.
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
blog katalog hkhej
Nie wszyscy niemniej jednak wiedzą, czym tak właściwie jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą przeważnie możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Naturalnie gluten dzięki obecności w zbożach staje się także podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać szablonowego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w całości wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Brak komentarzy