Gluten to konieczny element ludzkiego pożywienia.
- By : Admin
- Category : Bez kategorii
teksty 50 plus
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Naturalnie gluten dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać zwykłego pieczywa a też wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkowicie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!
Brak komentarzy